Šamanismus

Krajina paní Holle

Zřejmě jsi to jméno nikdy neslyšel/a.

Nedivím se. Znají ho hlavně Germáni, milovníci severské mytologie a kultury, no a lidé z Britských ostrovů.

Dnes budu psát o magii

která sahá za hranici našeho světa. O zázracích, které v práci, doma, podnikání ani nákupáku nezažijeme. O kouzlech, která se skrývají za lískooříškovými keři, pod plody cesmíny, hned vedle bezu. Přesto o magii tak silné, že ti běhá mráz po zádech, celá/ý se chvěješ a tvoje srdce plesá nad očekáváním nadcházejícího. Paní Holle – to je síla. A dostat se do její země…

To je pořádné sousto i pro každého, kdo se zabývá pohanstvím, šamanismem či jinou přírodně-magickou stezkou.

Z Británie na Krétu

Možná jsi v dějepise ve škole slyšel/a o krétském labyrintu, jeskyních, v nichž byly pořádány obřady „rituální smrti a znovuzrození panovníka“ a oslava božské paní, která ho během tohoto procesu vzala na Ostrovy blažených.

Ano, Kréta měla podsvětí, které kvetlo, bylo líbezné, plné zpěvu a tance, kam se mohli vydat jen privilegovaní (ti, které tam pozvala nebo poslala Paní vegetace – bohyně Země). Pokud jsi o něm neslyšel/a, pak jednoduše proto, že kontinentální Řecko bylo větší a hlasitější než malá Kréta, byť svého času byla na vyšší civilizační úrovni.

A právě podsvětí, které je sice pod zemí, ale lze tam doletět *, je nádherné a vypadá jako Ráj, je i ona krajina Paní Holle. Ovšem Paní Holle tuto krajinu neschovává pouze pro mrtvé. Navštívit ji mohou právě duchovně otevřené bytosti. Za předpokladu, že znají cestu a dokážou se dostat tam i zpět.

Mýtus paní Holle

Frau Holle je zmíněna jak v pohádkách bratří Grimmů coby stařena, která s sebou nosí kopřivy a dohlíží na řemeslo předení a šití, a přináší mladým dívkám ochranu a pomocná kouzla (např. jako hodná kmotřička v Popelce), tak je známa ze severské mytologie coby ženský duch vegetace a lesa, coby svaté znázornění samotné Země. V tomto případě je zobrazována jako mladá dívka. Krásným příkladem její dvojakosti je víla z Krásky a zvířete, která navštíví pyšného prince coby stařena, aby se vzápětí proměnila v nádhernou zářící mladou vílu. To je podstata ženské, zemské cykličnosti a schopnosti obnovy. Jejími symboly je jmelí a cesmína (ang. holly) – stálezelené rostliny. 25. prosince obchází stavení a obdarovává ženy, jejichž je patronkou.

Přichází…

Proč jsem se rozhodla psát o Paní Holle právě teď?

Protože je to právě ona, kdo má na starosti vánoční zázraky. Pardon. Slunovratové. To z jejího světa pochází stálezelené vždy kvetoucí a plodící rostliny (cesmína, jehličnany, jmelí, apod.). To ona slibuje nesmrtelnost a věčnou blaženost (ve smrti a znovuzrození). V její říši tančí víly a skřítci, nymfy a elfové, zpívají, hrají, odpočívají, pěstují ovoce, konají kouzla a zázraky. V její říši se prohání duchové silových zvířat. To ona nás obdarovává hojností, dary, pomocí. 

Představ si, že k tvému domu přijde žena, sama se plahočící metrovými nánosy sněhu zvlněnou kopcovitou krajinou, zachumlaná do svého šálu, a žádá tě o něco na zahřátí či jakýkoliv jiný projev solidarity a laskavosti.

Znáš pohádky s tímto archetypem dobré víly kmotřičky a zároveň strážkyně dobrých mravů pro ty, kteří v sobě solidaritu a laskavost nenajdou?

Je to Paní Holle, která se prochází naší krajinou, schovaná pod kápí s vizáží chudé venkovanky. Dívá se, kdo je štědrý, kdo lakomý. Zkouší lidi a dopřává zázraky těm, kteří ve svém srdci chovají lásku, pokoru a laskavost. Obstála bys? 

To je podstata vánočního kouzla.

Kouzla, které ke mně nepřichází z televize ani z lesa, ale z archetypu Paní Holle. Přítomnost Ducha v rozsahu, který lze pochopit pouze množstvím dobra, které zimní slunovrat a Vánoce doprovází.

Pozoruji svět v tomto období, pozoruji změnu krajiny, ochlazení vzduchu, radosti i starosti lidí kolem mne a miluji.

Miluji každou synchronicitu, náhodné setkání, uvolnění fronty, zlevnění přesně toho jediného kusu, který jsem chtěla pořídit synovcům…

Tiše naslouchám přátelům z druhé strany a jsem tu pro ně, pro tebe, pro sebe. Připravena zažít zkoušky a zázraky paní Holle. Probouzím ve své duši chvění, které se těší na každý magický okamžik, kdy se ztrácí čas a všechno je možné.

Budeme plynout, žasnout, milovat a radovat se spolu?

*   tento koncept obrácených směrů a Jak nahoře, tak dole ve vnitřním kompasu je velmi složitý na představení si. Skvěle k tomu pomáhá francouzský horor As above so below, který doporučuji shlédnout pro lepší představu této dichotomie.

Jsem zrozena k napojení na ty nejhlubší části lidského Já. Napojení na Jednotu, napojení na Matku Zemi, napojení na svůj Posvátný sen, napojení na tělo a posvátné ženství.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..