Šamanismus

Co tě definuje, to tě vlastní

Není to poprvé, co jsem o této myšlence četla. Poprvé jsem ji ale zaznamenala ve spojitosti se šamanismem. Konkrétně jihoamerickým šamanismem v podání dr. Villolda. Je to pro mě tak důležitý koncept v sebepoznání a sebepřijetí, že o tom musím napsat. Šamani mají za úkol léčit, navracet duše na své místo a uzdravit tento svět. Při svém „výcviku“ prochází určitými zkouškami, během nichž ukazují sílu svého ducha. V jedné takové zkoušce jsou konfrontováni s definicí svého „Já“. Aby touto zkouškou prošli, musí se vzdát pojetí sama sebe, osvobodit se od nálepek a zahodit své „Já“. Jedině pochopením, že všechno a všichni jsou propojeni a žádné Já neexistuje, mohou tuto zkoušku přežít.

Co definuje tebe?

Nikdo tu nechce, abyste se vzdali svého „Já“. To byste museli být uvědoměním na úplně jiné úrovni. A já se tu nechci vrtat ve vysvětlování složitého abstraktního vnímání mnohosti a jednoty při zachování si vědomí sebe sama. Tento postoj bude bližší maminkám, které byly po 9 měsíců zároveň sebou a zároveň dítětem. Dokáží si reálně a fyzicky představit zdánlivý paradox mnohosti a individuality v jednom. Vy ostatní si s tím nelamte hlavu (pokud to není váš způsob zábavy za dlouhých zimních večerů). Chci po vás pouze zapojení kritického myšlení:

 Představte si, že se na sebe díváte jako na úplně cizího člověka. Představte se sami sobě. Co řeknete?

„Jsem účetní. Otec dvou chlapců. Pivař.“

„Jsem studentka. Chovatelka myší. Pařmenka.“

„Jsem kurátorka. Čtenářka. Babička.“

Můžeme pokračovat do nekonečna. Dosaďte si tam své vlastní definice. Napište si, jakou máte pracovní pozici. Jaká je vaše role v rodině. Jaký je váš hlavní koníček. Čím se definujete ve společnosti. Nálepky, nálepky a zase jenom nálepky. A teď si položte onu zásadní otázku:

Kdo jsem, když nebudu nic z těchto nálepek?

Co vám zůstane, když zrušíte tyto nálepky? Co si o sobě budete myslet, když se vzdáte těchto rolí? Co se stane, když babička přestane být babičkou a maminka maminkou a tatínek tatínkem? Co se stane, když řidič autobusu přestane být řidičem? Doufejme, že ne uprostřed cesty na zastávku.

Malý zázrak

Jsem nezlomná optimistka. (Když se vzdám této nálepky, pořád budu myslet na lidi v dobrém. Jinak to neumím. Až na pár temných výjimek.) Můj názor a osobní zkušenost praví, že objevíte něco skvělého. Třeba svobodu – být něčím jiným, než jste si zvykli. Něčím, co vás víc těší nebo baví. Taky si myslím, že zjistíte, že jste pořád báječní, a možná dokonce báječnější, než jste byli s těmito nálepkami. Anebo ne. Taky můžete být mnohem horší než s těmi nálepkami. Ve výsledku vám to dá možnost změnit své vnímání a pojetí sebe, i druhých. Představte si, že by vám nic nebránilo měnit se podle aktuálních potřeb a tužeb. Nikdo by vám neříkal – musíš být účetní celý život, protože když to změníš třeba na raketového inženýra, budeš za blbce. I když ti to půjde dobře a bude tě to bavit, nikdy nebudeš tak dobrý raketový inženýr jako ten, který to dělá 30 let v kuse. Přestože je na tom po těch 30 letech stejně jako ty, když začínáš. Představte si, že se zítra rozhodnete sbalit kufry sobě, partnerovi a dětem a vyrazit na cestu po republice. A nikdo vám neřekne – neblbni, to je ztráta času, radši zůstaň doma a choď každý den do práce, která už tě nebaví. Chci tím říct, že zamyslet se nad svými definicemi a vězením, které představují, může přinést nečekané ovoce. Posun vpřed. Vyřešit ledasjakou situaci, ve které jsme zaseknutí. Radím vám, zkuste to. Starověcí šamanští předci budou potěšení vaším vývojem v moderní společnosti 😉 Budu ráda, když mi dáte vědět svoje výsledky – tady v komentáři nebo na Facebooku ve skupině Šamani

 

Jsem zrozena k napojení na ty nejhlubší části lidského Já. Napojení na Jednotu, napojení na Matku Zemi, napojení na svůj Posvátný sen, napojení na tělo a posvátné ženství.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..