Tradice a rituály

Z žáru jejich spojení vzniklo vše… Beltine 2021

O čem je skutečný svátek lásky? Nepřekvapivě je to o spojení protikladů a to ne jen tak ledajakých, ale těch nejpůvodnějších protikladů vody a ohně. Panenská Bohyně čistá a neposkvrněná jako studánka (např. keltská Belena) se oddává divokému Zelenému Muži, mladému ohnivému Bohu (např. sluneční jelen Belen), čímž v přeneseném významu dochází k ohřátí a oplodnění Země (Přírody), která záhy začne přinášet první letní plody. To je základní (wiccanský, přírodně spirituální) mýtus svátku Beltine (prvního máje). V tuto čarovnou noc, které se říká také Valpuržina či Filipojakubská, se burcují plodivé síly vesmíru a my je můžeme nasměrovat k vlastnímu záměru.

Zvol moudře

O záměru jsem na blogu mluvila jen minimálně, ale jde o zřejmě nejdůležitější věc v našem životě. Doslova se v určitých fázích rovná záměr smyslu života. Představuje základní vyjádření naší vůle a jako takový má posvátný rozměr, který jednoznačně spadá do světa Okouzlených. Přistupujeme-li k jakékoliv činnosti s neochvějným záměrem v mysli a srdci, mění se daná činnost z rutiny a mimoděčného konání v činnost cílevědomou, která uskutečňuje náš záměr. A není jistě jazykově těžké pochopit, že uskutečnění záměru se rovná tvoření, což je vlastnost, která byla lidem dána k obrazu božímu, tedy je to schopnost, jež sdílíme s Nejvyšší. Proto si pojďme ujasnit, k jakému záměru je vhodné soustředit energii tohoto nádherného svátku plodnosti, manželství, tvořivosti, očisty a nového začátku.

  1. nalezení vhodného partnera (tím nemyslím playboye z filmu, ale skutečného člověka, s nímž chceme např. založit rodinu, vytvořit trvalý svazek, apod.)
  2. oslavení přírodního řádu a podpoření zdraví Země
  3. vlastní očista od nemocí a starých vzorců a uvolnění prostoru v těle, duši i mysli novému životu
  4. láska ve všech jejích formách
  5. uskutečnění vlastních kreativních nápadů a projektů 

Očistný oheň versus kvetoucí příroda

K tradičním činnostem, kterými oslavujeme tento svátek patří především zapalování ohňů, obrovských vater, které mají očistnou funkci. Dříve se mezi několika vatrami proháněl dobytek, aby ohni odevzdal nemoci ze stáje a přijal jeho sílu pro nadcházející sezónu. Lidé zase kolem ohňů tančili, veselili se, dívky zdobily hlavy věnci, popíjelo se pivo a víno a hledaly se páry. Chtěl-li si někdo slíbit věrnost a svůj svazek potvrdit oficiálně, stačilo se chytit za ruce a společně projít žárem hranice.

I dnes tuto tradici v menší transformované míře dodržujeme. Především zapálení rituálního ohně, u něhož se sejdeme se svými záměry (nebo u něj zůstaneme sami se svým záměrem). Nezáleží na velikosti – vyhovuje vše od svíčky na stole po táborák na zahradě. Nicméně prvek ohně chybět nesmí.

Druhým aspektem je dekorace živými rostlinami. Vesnice staví májku, my jednotlivci si do vázy vložíme pár čerstvě utržených narcisů, sedmikrásek nebo kvetoucích větví špendlíkových keřů (ty rovněž překrásně voní). Dívky se mohou pustit i do tradičních pampeliškových věnců… Přinášíme tak aspekt ženské plodivé síly k mužské očistně spalující síle a vytváříme v tento den rovnováhu, která podpoří náš záměr. 

Pošli svůj záměr do světa

Máte rozmyšleno, na co byste rádi zaměřili plodivé síly tohoto svátku. Vytvořili jste si nádhernou atmosféru pomocí ohně a rostlin. Cítíte posvátnost všude kolem sebe. Vzduch je svěží, jarně letní, má v sobě náboj. Uvědomujete si, že je to opravdu výjimečná chvíle, která se rok nebude opakovat a jste šťastní, že se jí můžete zcela vědomě účastnit. Pořád vám ale něco chybí. Jak ten svůj záměr převedete z fáze myšlenky do fáze uskutečnění?

Na to mám pro vás několik tipů:

  1. Využijte oheň. Napište si svůj záměr na papír a spalte jej. Nebo svůj záměr řekněte do plamene a ten pak sfoukněte. 
  2. Využijte rostliny. Myslete na svůj záměr při pletení věnečku a ten pak pošlete po řece. Pošeptejte svůj záměr větvím keře a nechte je ho poslat po větru dál.
  3. Zapracujte svůj záměr do každého pohybu, každé myšlenky a každého slova či pohybu tohoto dne. Energie tohoto svátku naplňuje váš záměr svou silou a vede ho každým nádechem a výdechem k uskutečnění. Doslova prožijte svůj záměr skrze prožívání posvátnosti a tradičních činností.

Uvolněte se a nechte vše plynout. Plyňte s přírodou. Plyňte s partnerem. Milujte se, projevujte svou radost a vášeň, oslavujte život a přispívejte k radosti a zdraví nás všech. Tak se na Beltine uskutečňují záměry. No a kdy zjistíte, jestli se vám oslava svátku lásky povedla a vy jste vědomě ovlivnili svůj život k jeho vysněné podobě? Záleží na záměru, ale nejpozději za 6 týdnů to ukáže těhotenský test. Vy ostatní si počkejte do podzimu, kdy bude čas posbírat plody tohoto roku.

Přeji vám láskyplný Beltine!

Jsem zrozena k napojení na ty nejhlubší části lidského Já. Napojení na Jednotu, napojení na Matku Zemi, napojení na svůj Posvátný sen, napojení na tělo a posvátné ženství.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..