Praktické tipy

5 tipů k vytvoření kouzelné domácí atmosféry

Dnes Vám přináším pár tipů a návodů, jak si vytvořit prostředí, které vás podpoří v dosahování pocitu okouzlení. Upřímně řečeno by Vám k tomu úplně stačila sama příroda – západ a východ slunce, les, kvetoucí louka, bzučící včelky, šumící potůček… to všechno nás harmonizuje a přivádí do relaxovaného stavu, v němž jsme schopni přirozeně vnímat přítomný okamžik a naplno prožívat své bytí, tedy i pocit okouzlení.

Bohužel na takových místech obvykle nežijeme. Neodepřu si sarkastickou poznámku o tom, že taková místa obvykle dlouho nezůstanou ve své původní kráse a čistotě, když do nich zasahuje člověk. Samozřejmě i mezi námi žijí výjimky, ale obávám se, že většina z nás to není. Většinu času trávíme v kulturně upravené krajině bez původního zdraví a síly, s vyčerpanou půdou a monokulturami, špinavou nepitelnou vodou a spoustou nepřírodních materiálů v dohledu jako je beton, sklo a plasty. I ty mají své kouzlo, ale sotva naši mysl a srdce harmonizují stejným způsobem jako čistá příroda, z níž jsme se vyvinuli.

Proto je vhodné se umět zařídit a harmonizovat si své okolí aktivně. Zde je jak:

TIP 1: Zeleň, kam se podíváš

Přineste si kus přírody domů. Čerstvé bylinky v kuchyni nejen obohatí vaše vaření, ale také výrazně uklidní a potěší vaši mysl a duši. Pažitka, petrželka a máta jsou kuchyňský základ a máta navíc krásně voní.

Osobně ještě doporučuji rýmovník (na obrázku). Bylina velmi nenáročná, rychle rostoucí, vytvářející větvené stromečky a produkující výrazné vonné silice podobné čaji, které báječně fungují pro děti při nachlazení jako způsob uvolnění nosu při spánku. A dá se z listů dělat i čaj proti nachlazení. Je to jedna z nejúžasnějších a nejmnohostrannějších bylin, které znám. Potřebuje jednou za rok vyměnit hlínu a jednou za týden zalévat. Znáte-li někoho ve svém okolí, kdo ji má, snadno vám ji rozmnoží ulomením lístku, který ponoří do vody, dokud nezakoření. Pak s ním šup do hlíny a máte vlastní nezničitelný rýmovník.

TIP 2: Vůně

Vědecká studie z roku 2002 (Herz and Schooler, A naturalistic study of autobiographical memories evoked by olfactory and visual cues. The American Journal of Psychology, Vol. 115, No. 1, pp. 21-32.) prokázala, že vůně spojují naše vzpomínky s prožitými emocemi, čímž tyto vzpomínky také zesilují. Proto jsou velmi mocným prostředkem ve vytváření Okouzlení, které jsme jako děti téměř všichni někdy zažili. Někdo na prázdninách na chalupě u babičky, jiný na kole kolem sídliště, já osobně ho mám nejvíc spojené s horami o prázdninách. Nic mě tak nestrhává zpátky, jako když v zimě zatopí v baráku kotlem a ta vůně dřeva, které vytváří teplo pro celý dům a provoní u toho chodbu v přízemí, mě okamžitě přenáší zpět do dětských let a jarních prázdnin v Jeseníkách.

Esenciální oleje aneb EO

Na trhu existují esenciální oleje (silice) prakticky ze všech běžně rostoucích a dostupných aromatických rostlin, které je produkují. Silice mají pro mateřskou rostlinu konkrétní, avšak dosud nepříliš probádanou funkci (ví se o 3: vábení opylovačů, ochrana před hmyzími škůdci a ochrana před patogeny), a zároveň vyvolávají díky svému složitému složení (stovky látek v často stopovém množství) u člověka biologickou aktivitu na úrovni orgánů.

Volíme správnou vůni

Nebudu se tu rozepisovat o složení a funkci stovek esenciálních olejů. Pro tento účel existují blogy i vědecké práce, které se na toto téma specializují. Jde-li nám o použití EO za účelem změny atmosféry v našem prostředí, bude nejlepší volit podle toho nejlepšího odborníka na věc – našeho čichu. Vyberte si vůni, která je vám příjemná a uklidňuje vás. Zajděte do zdravé výživy, suvenýrů, drogerie nebo třeba květinářství – kamkoliv, kde prodávají EO, např. od firmy Salus (u nás nejběžněji dostupné) nebo Topvet. Ty doporučuji, mají menší nabídku, ale oleje jsou naprosto úžasné a top kvalita. Otevřete a čichejte a čichejte.

Moje osobní tipy

Pomeranč od Topvet – nejúžasněji, nejintenzivněji a nejčerstvěji vonící pomeranč, ke kterému jsem dosud měla možnost si čichnout. Mám-li horší náladu, je teplo a já chci něco osvěžujícího, ovocného a povzbuzujícího zároveň, sáhnu po pomeranči.

SUPER TIP 

Citrusy vonní dětem, takže s citronem, mandarinkou i pomerančem neuděláte chybu. Existuje i směs Pro děti od Salus, která se mi osvědčila pro miminko od narození.

Cedr od Topvet – ne každý má cedr rád, je to taková horská, dřevitá, lehce repelentní vůně. Ale je i příjemná a jemná. Nezmiňuji to náhodou. EO Cedru má protizánětlivé a protivirové účinky a opravdu výborně odpuzuje hmyz. Osvědčila se mi v chřipkovém období, kdy u nás doma sice neřádí chřipka, zato opakující se nachlazení. Pomohla mi zlomit smyčku a pročistit prostor od nemoci.

Eukalyptus od Salus – je evergreen dýchacích obtíží. Eukalyptus je velmi intenzivní a musíte mít tuto vůni opravdu rádi. Já osobně jí tolik neholduji, ale když má člověk ucpaný nos, nepohrdnu jakýmkoliv přírodním prostředkem k jeho uvolnění. Bohužel má běžně prodávaný Eukalyptus kontraindikaci – není vhodný pro děti. Vy bezdětní nebo se staršími dětmi  si ho užívejte plnými doušky.

To jsou moje nejpoužívanější vůně do aromalamp. Jste-li zběhlí aromaterapeuti, pak pro vás mám ještě jeden na provedení složitější tip ke klasickému vykuřování v pícce. Zkuste si nasbírat popadané větvičky břízy (netrhejte, nestojí to za to. Malá větévka vám vydrží hodiny), položte si je na pícku nad svíčku a užijte si vůni finské sauny.

 

TIP 3: Co nechcete slyšet - ÚKLID

Čisto v domě, čisto v mysli. Dovolím si drobnou vsuvku o fungování ekosystému.

O fungování ekosystému

Přibližná definice ekosystému je „funkční soustava živých i neživých částí přírody v určitém čase a prostoru, které jsou vzájemně propojeny látkovou výměnou, tokem energie a výměnou informací“. Například: ekosystém louky, ekosystém lesa, ekosystém rybníku, ekosystém parku. Důraz kladu především na druhou část definice – jak je ekosystém propojen. Ve fungujícím a zdravém ekosystému nedochází k zastavení energie na žádné úrovni, ani u rostlin, živočichů, bakterií, ani v půdě, která je neustále spotřebovávána půdními organismy a obnovována rozkladem odumřelých těl. Chápete moji pointu? Jde o neskutečně harmonickou smyčku, po které proudí energie tam a sem, sem a tam, dopředu a zpět. Ale v žádném bodě nestojí a nekumuluje se. Pokud k tomu dojde, celý ekosystém se rozpadá a odumírá.

Teorie versus realita

Teď se rozhlédněte po místnosti, v níž sedíte/stojíte/ležíte. Na kolika místech ze svého postu vidíte stojící a nehýbající se energii? Hromádky věcí a oblečení? Kupící se papíry a účty? Neumyté nádobí? Neuklizené zavařeniny? Nikdy nepoužitý porcelán po babičce? Zaprášený nábytek? Knihy? Hračky? DVD? Dekorace?

Váš ekosystém se rozpadl dávno a vy v něm nemůžete žít šťastně, v klidu a okouzleni, jestliže se energie kolem vás kupí, místo aby proudila. Změňte to. Stačí po troškách. Pro začátek utřete prach. Vytřete podlahu. Zameťte. Nepoužívaný porcelán použijte. Pozvěte kamarádku na čaj a servírujte ho v servisu po babičce. Řekněte kamarádům, že večer zapaříte na playstationu a servírujte chlazenou dvanáctku v kríglech, které sbíráte od vysoké. Plní-li věci účel, k němuž byly stvořeny, jejich energie se rozproudí. Ony jsou šťastné, že plní smysl svého života a vy jste šťastný, že je můžete beze strachu používat. Tak jen do toho!

SUPER TIP

Pokud opravdu nevíte, jak začít a máte skutečný autorský blok, existuje na toto téma mnoho literatury. Například báječná kniha od Marie Kondo Zázračný úklid. Doporučuji.

TIP 4: Ticho

Spousta lidí má krásné zážitky často společenského charakteru spojené s různými styly hudby, ale to opravdové okouzlení přichází ve chvíli ticha. Nemyslím tím však mrtvé ticho. Myslím ticho zbavené umělých zvuků jako je pračka, televize, lednice, počítač, auta za oknem, hluk ulice, apod. Správné ticho naopak podpoří zvuk přírody – zpěv ptáků, šustění větévek, šumění trávy ve větru, ad. Tzv. zvuk života. Když se do něj zaposlouchám, ihned mě uklidňuje, stahuje do přítomnosti a dovoluje mi naplno prožívat tady a teď.

TIP 5: Svoboda

Nikdy si nevytvoříte tu správnou atmosféru plnou zvuku přírody, čistoty, vůně a krásného zeleného okolí, když v ní budete „zavření“ u činnosti, kterou nesnášíte (třeba mytí záchodků, obvolávání protivných klientů, apod.). V tuto chvíli máte v zásadě dvě možnosti:

Staňte se svobodnými
  1. Přestaňte dělat to, co nesnášíte a udělejte to, co si opravdu udělat přejete

To je ta jednodušší a přirozenější varianta. Nemusíte to pro začátek skončit navěky (zvlášť když vás to živí).

Např. já nepřestanu být jen tak mámou. Vlastně budu mámou až do smrti. Ale právě teď chci být zase ta mladá holka, co věnuje 100% pozornosti psaní. No tak nechám dítě, ať si hraje (demoluje byt) chvíli samo. Beztak už všechna nebezpečí rohů a těžkých hrnců dávno objevil. Znám náš prostor a vím, že na nic nového jen tak nepřijde, tak jsem aspoň 5 minut v klidu a užívám si své psaní v tichu (a občasném hulákání mimina nebo mňoukání některé ze šelem – to se počítá do přírody), na čistém stole, při vůni pomeranče a posilněna milovanými květinami a rostlinami na parapetech. Tak trochu ráj.

Vidíte? Prostě to jen na chvíli přerušte. Jste unavení? Tak si na chvíli lehněte na zem a jen tak zírejte do stropu. Máte spoustu energie? Tak vyběhněte ven nebo zalijte všechny své nové květiny nebo si douklízejte další část prostoru, zkrátka se aktivně věnujte vytváření kouzelné atmosféry. Chcete dělat něco konkrétního? Směle do toho a nedržte se zpátky. Je důležité doladit předchozí kroky okamžitým pocitem svobody ve svém jednání.

A máte-li víc času, třeba po práci, nebo když děti spí? Neváhejte. Je to vaše!

  1. Najděte motivaci a změňte nechuť v potěšení u nenáviděné činnosti

To vám může zabrat spoustu času, sebrat mnoho energie a nemusí to přinést žádný výsledek. Ale jestli jste náturou (nebo výchovou) sadomasochisti a chcete si takto ubližovat v domnění, že vám to přinese kýžený výsledek, a přináší vám to falešný pocit svobody, běžte do toho! Hlavně když tam bude ta svoboda.

Tohle je tedy mých 5 tipů k vytvoření kouzelné atmosféry. Máte pocit, že je to složité a nemůžete to všechno zvládnout? Není. Zvládnete.

Závěrem jen pro Vás, mí drazí věrní čtenáři:

TIP 6:

Jeden krok vás posune na místo, z něhož je úplně nový výhled. Tak nad tím nepřemýšlejte a prostě ten jeden krok udělejte. Hodně štěstí při dosažení kouzelné domácí atmosféry za 3…2…1

Vaše (Vámi) Okouzlená

Jsem zrozena k napojení na ty nejhlubší části lidského Já. Napojení na Jednotu, napojení na Matku Zemi, napojení na svůj Posvátný sen, napojení na tělo a posvátné ženství.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..