Praktické tipy

Meloun, máta a červený rybíz

Bez těchto ingrediencí si neumím představit žádné léto. A až na meloun nám všechno roste přímo na zahradě. Takže co s tímto super triem? Do sklenice s nimi!

1) SIRUP, KAM SE PODÍVÁŠ

Beze srandy je sirup z kombinace černého a červeného rybízu ta naprosto nejbožštější věc na této planetě. Nedokáže ji trumfnout ani mango, ani arašídy, ani kokos, ani kakao, ani vanilka, ani ananas, ani jakýkoliv jiný plod či jiná část těla stromu, keře či byliny. Kombinace ostré kyselosti a výrazné sladkosti je jedním slovem ochromující. A dokážete se ji připravit sami doma bez odšťavňovače, hezky postaru. Jen s dvěmi miskami, polévkovou lžící a sítkem. 

Jak na to:

  • Potřebujete asi 3 hrsti červeného rybízu a 1 hrst černého rybízu, dále 2-3 vrchovaté lžíce cukru
  • Pečlivě otrhejte rybízové kuličky od šťopek. Propláchněte je vlažnou vodou a zbavte drobných nečistot. Rozmačkejte je (např. lžicí).
  • Propasírujte rozmačkaný rybíz přes husté síto do hrnce. Pomáhejte si lžící, kterou šťávu přes síto protlačujte. Měla by projít jen velmi hustá šťáva a na sítu by měly zůstat zachyceny slupky a semena plodů (viz obr.).
  • Získanou šťávu smíchejte s cukrem. Pokud se vám zdá málo sladká, klidně cukru ještě přidejte.
  • Získaný sirup slijte do čisté sklenice vypláchnuté vařící vodou a uzavřete.
  • Skladujte v lednici. Teoreticky vám vydrží až do podzimu, prakticky ho spotřebujete do týdne, jak je dobrý.

Získali jste úžasný zdroj přírodního vitamínu C a mnoha dalších vitamínů a minerálů. Ideální pro pitný režim v létě, doporučuji podávat s lístky máty a ledem.

ZDRAVÝ TIP: Místo bílého cukru použijte třtinový nebo stévii. 

Kromě rybízového sirupu si stejně dobře můžete připravit i mátový:

  • U máty počítejte s tím, že je potřeba ji nechat přes noc vylouhovat (v 1.5 litru vody 3 hrsti nasekané máty s 1 bio citronem nakrájeným na plátky)
  • Ráno výluh zahřejete na asi 70°C a necháte v něm rozpustit 0.5 kilo cukru na 1 litr nálevu (popř. podle chuti), dokud nezíská tužší sirupovitou konzistenci.
  • Teplý sirup sléváte do čistých, vařící vodou vypláchnutých sklenic, uzavíráte, necháte schládnout a strčíte do lednice.
2) MELOUNOVÁ DOMÁCÍ LIMONÁDA

Velké prázdniny jsou pro mě vlastně synonymem melounové diety. Nikoliv ve smyslu snahy zhubnout, ale ve smyslu výhradního požírání melounů od rána do večera. Sice si tím jednou za rok odrovnám ledviny a termoregulaci a zažívání a asi na to jednou umřu, ale stojí to za každé sousto. Rozhodně to nenechte děti dělat takhle bezuzdě. Výborným kontrolním prostředkem je např. forma limonády. Zajistí Vám pitný režim a řídkou stolici. A chcete-li se obojího zbavit, stačí ji jen vysadit. Rychlé následky, rychlé řešení. 🙂

  •  kupte si zralý meloun, nakrájejte dužinu na kostičky a zbavte je semínek
  • na půl kila melounu stačí půlka citronu a 3 lžíce cukru (dle chuti) – nezapomeňte, že je meloun sám o sobě sladký
  • rozmixujte meloun, šťávu z citronu a cukr dohromady
  • doplňte vodou (nebo sodou) do objemu džbánu
  • přisypte led
  • podávejte s plátkem citronu a snítkou máty na ozdobu
3) KOKTEJLY PRO SMETÁNKU

Třeba Daiquiri, Old Fashioned nebo Mai Tai… to jsou nadčasové klasiky. A jelikož v našem šedesátkovém filmu hraje hlavní roli máta, pojďme se mrknout na zoubek dvěma lahůdkám, které jsem si pro Vás našla:

MOJITO v alkoholické verzi pochopitelně

  • Hrst čerstvé máty ze zahrádky nasekáme na hrubo
  • Vložíme je do vysoké rovné sklenice a přidáme velký panák dobrého bílého rumu
  • Promícháme vysokou lžičkou, aby se uvolnilo mátové aroma
  • Přidáme kostky ledu, lžíci limetové šťávy a podle chuti cukrový sirup
  • Znovu zamícháme a doplníme sodou až po vrch sklenice
  • Podáváme s brčkem

MINT JULEP opět v alkoholické verzi

  • V tumbleru (vysoké kovové/plastové/skleněné sklenici s víčkem a brčkem, z něhož se pak dá rovnou pít) smícháme hrst čerstvých lístků máty, kostku bílého cukru, velkého panáka kvalitního bourbonu a lžíci sody
  • Promícháme, dokud se cukr nerozpustí a máta nerozvine své aroma
  • Pak přidáme ledovou tříšť (nebo kostky ledu, nemáte-li tříšť) a ozdobíme snítkou máty
  • Pro sebe si to můžeme nechat v tumbleru, pro hosty rozlijeme koktejl do jednotlivých skleniček, podáváme s brčkem 
SUPER TIP) SORBET NEBO-LI ZMRZLINA Z OVOCNÉHO PYRÉ

Miluju zmrzliny! V létě, v zimě, za deště, krup i pařáku. Na každé období se ale hodí jiná. A v letních vedrech jasně dominují sorbety. Sorbet je jen nóbl název pro zmrzlinu vzniklou zamražením čistého ovocného pyré. Pokud jste ovoce dobře očistili a nezamrazili s ním nějakého ubohého hmyza, je to tedy pochoutka veganská, neboť neobsahuje žádné BÍLKOVINY živočišného původu. 

Takže jak na něj? Úplně jednoduše:

  • kupte si formičky (třeba v IKEA, domácích potřebách, Pepco, Kiitos, a další a další, hromada obchodů to nabízí)
  • nalijte do nich rybízové pyré (viz Tip 1 – Sirup) smíchané s nadrobno nasekanými lístky máty
  • zamrazte
  • hotovo!
  • Lze libovolně činit s pyré z borůvek, rybízu, ostružin, malin, melounu a vůbec všech druhů letního ovoce a jejich kombinací.
  • Jestli si to chcete přisladit, směle do toho, slaďte nejlépe medem, který vám udrží hladkou konzistenci pyré a neudělá Vám ve fomičkách bublinky.

Napojení na přírodu ovlivnilo celý můj život a náhled na všechny oblasti světa včetně těch neviděných.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..